Indstil sikkerheden i Firefox

Firefox Opdaterdinpc

Browseren Firefox er som standard sat op til at være ganske sikker at bruge. Du behøver derfor ikke gøre noget ekstra for at beskytte dig.

Men det kan være nyttigt at kende til nogle af de særlige sikkerhedsfunktioner i browseren.

Dem gennemgår vi her.

Opdag forældede plugins

Mange angreb udnytter, at der er fejl i gamle versioner af plugins. Et plugin er et lille program, der for eksempel bruges til at vise video, animationer eller PDF-dokumenter inde i browseren.
Udviklerne af Firefox, Mozilla, har indbygget en funktion, der tjekker en række kendte plugins for, om de er forældede. Hvis det er tilfældet, bliver du opfordret til at opdatere til den nyeste version.


Beskyt mod snushaner

Hvis du gerne vil gå på nettet uden at efterlade spor på computeren, kan du anvende funktionen Privat browsing. Det gør, at de adresser, som du besøger, ikke gemmes i browserens oversigt over historik.
Men funktionen beskytter ikke mod, at uvedkommende kan aflytte din trafik, hvis de på forhånd har installeret et snuserprogram på pc'en. Du starter Privat browsing fra menuen Funktioner eller ved at taste Ctrl+Skift+P.

Hvad laver websiden?

Med et klik på et websteds ikon til venstre for adresselinjen kan du få en række oplysninger om det. Hvis forbindelsen er krypteret med HTTPS (se nedenfor), kan du se, hvem der har udstedt det certifikat, der bekræfter webstedets identitet.

Klik på knappen Flere informationer… Du kan blandt andet se, om webstedet gemmer cookies på din pc, om du har gemt passwords til det, og om du har besøgt det før. På fanebladet Tilladelser kan du se, hvad webstedet har lov til. Her kan du også indstille særlige regler for det enkelte websted, hvis det for eksempel ikke må kunne gemme cookies.

Bliv mere sikker med tilføjelser

Som nævnt er den indbyggede sikkerhed i Firefox god. Men hvis du vil have endnu bedre sikkerhed, kan du udnytte browserens mulighed for at få nye funktioner via de såkaldte tilføjelser. Her har vi udvalgt to sikkerhedsrelaterede tilføjelser:

Stop for scripts
Mange af de skadelige programmer, der spreder sig via websider, udnytter browserens mulighed for at køre små programmer, såkaldte scripts. Det forhindrer tilføjelsen NoScript. Når den er installeret, får websider som udgangspunkt ikke lov til at afvikle scripts.

Hvis man har tillid til en webside, kan man give NoScript besked om, at den gerne må køre scripts. Det sker ved at klikke på NoScript-ikonet i bunden af vinduet og vælge Tillad (webstedets navn).


Brug sikker forbindelse

Phishing og andre typer svindel udnytter falske websteder, der giver sig ud for at være kendte steder. Man kan sikre sig, at man besøger det rette websted, hvis det understøtter en krypteret forbindelse. Det kan man se ved, at adressen begynder med https: i stedet for http:

Men det kan være svært at huske det ekstra s i adressen. Det hjælper tilføjelsen HTTPS Everywhere med. Den slår automatisk den sikre forbindelse til for en række websteder.

Få styr på formularfelterne

Firefox kan huske, hvad du tidligere har indtastet i et formularfelt. Det gør det let at indtaste værdien igen senere. Men hvis der er tale om fortrolig information såsom et kreditkortnummer, vil du måske hellere være fri for den hjælp.
Her kan du bruge Form History Control. Det er en tilføjelse, der giver dig mulighed for at se, hvad Firefox har gemt. Du kan udvælge elementer, som du enten kan rette eller slette.

Links i denne artikel:
Sikkerhedsfunktioner i Firefox
NoScript
HTTPS Everywhere
Form History Control

Opdater dine programmer

Få tjekket din pc

  • Kør skanningerne
  • Opdater programmer
Værktøjer

Værktøjer og links

Tjek de forskellige værktøjer og produkter, du kan opdatere og sikre din pc med.

Trusler og værn

Hvilke ting skal du passe på - og hvordan beskytter du dig bedst mod de forskellige trusler. Se skemaet og find ud af, hvor du skal passe på. Klik på ordene i skemaet for at blive klogere på de enkelte begreber.

Gode råd

Læs sikkerhedsrådene og bliv klogere på hvad, du kan gøre for at holde dig og din pc sikker.

Sikkerhed på Macs

Ejer du en Apple-computer, kan du finde råd og vejledning om opdatering på Apples sikkerhedssider.

logoer TDC Group, Microsoft, DK-CERT