Hacking

Hacking

Hacking refererer til uretsmæssigt at skaffe sig adgang til en computer. Metoden kan variere fra drengestreger til professionelle angreb på f.eks. statslige hjemmesider. Personen, som gør det, kaldes en hacker.

Den oprindelige betydning af ordet hacker betyder egentlig blot, at det er en person, som er meget dygtig til at arbejde med computere og skriver koden til programmer. Med tiden er betydningen desværre blevet negativ, hvorfor mange af dem, der betragter sig selv som gode hackere, ikke bryder sig om den negative association, ordet har fået.

Hackere kan i dag deles ind i flere kategorier, hvor man overordnet kan skelnen mellem godsindede hackere, der eksempelvis afslører sikkerhedshuller i systemer, og kriminelle hackere, der laver hærværk, flænser kreditkort med mere.

Går man mere i dybden, kan man identificere fire forskellige hacking-typer:

  • Kriminelle hackere - både økonomiske it-kriminelle og organiserede it-kriminelle, som typisk begår tyveri af penge eller personoplysninger, eller overtager hjemmesider for efterfølgende at kræve løsesum for at stille data til rådighed igen.
  • Script kiddies - typisk unge mennesker helt ned til 15-års alderen, som lægger hjemmesider ned, blot fordi de kan.
  • Statslige aktører - typisk bruges denne form for hacking i at indhente militære eller politiske efterretninger, men kan også blive brugt som moderne industrispionage til at skaffe oplysninger om patenter eller produktionsplaner.
  • Hacktivister - ordet er en sammentrækning af ’hackere’ og ’aktivister’, som ikke  er drevet af økonomiske mål, men er ofte motiveret af en politisk ideologi om et frit og åbent internet. De seneste år er hacktivister især blevet forbundet med netværket Anonymous. Hacktivisterne går typisk efter store virksomheder eller offentlige institutioner som led i politiske protester.

Konsekvenser

Hvad kan der så ske, når en hacker får adgang til din personlige pc?
Kun fantasien sætter grænser. Hackeren kan totalt overtage kontrollen med din pc eller kan slette filer/dokumenter på harddisken eller kryptere dine filer, så du kun kan få adgang til dem, hvis du betaler for det.
Men hackeren kan også operere i det skjulte, så du ikke opdager, at han for eksempel henter nøglefilen til din netbank og samtidig installerer et lille program (keylogger), der opfanger det, du taster, og dermed også får fat i dit kodeord til netbank.

Eksempler:

Forholdsregler

For det første skal du sikre dig, at hackeren har svært ved at komme ind på din maskine. Det gør du ved at installere en firewall, som overvåger trafikken ind og ud af din pc. Dernæst skal du sørge for at holde alle dine programmer opdaterede, så hackeren ikke kan udnytte en sårbarhed (sikkerhedshul) til at få adgang til din pc.

Se mere under Værktøjer og links.

Opdater dine programmer

Få tjekket din pc

  • Kør skanningerne
  • Opdater programmer
Værktøjer

Værktøjer og links

Tjek de forskellige værktøjer og produkter, du kan opdatere og sikre din pc med.

Trusler og værn

Hvilke ting skal du passe på - og hvordan beskytter du dig bedst mod de forskellige trusler. Se skemaet og find ud af, hvor du skal passe på. Klik på ordene i skemaet for at blive klogere på de enkelte begreber.

Gode råd

Læs sikkerhedsrådene og bliv klogere på hvad, du kan gøre for at holde dig og din pc sikker.

Sikkerhed på Macs

Ejer du en Apple-computer, kan du finde råd og vejledning om opdatering på Apples sikkerhedssider.

logoer TDC Group, Microsoft, DK-CERT