Kodeord

Kodeord

Det er altid vigtigt at vælge et godt kodeord (også kaldet adgangskode eller password), som ikke er kendet af andre end dig.

Hvad er et godt kodeord?

 • Brug forskellige kodeord til din bankkonto, Sociale-netværkskonti og e-mail.
  På den måde bliver det sværer at få adgang til alt på din computer, hvis du skulle blive hacket. Det er især vigtigt, at adskille kodeordene til dine Sociale-netværk fra resten af dine programmer, som kræver en adgangskode.
 • Opbyg en stærkt adgangskode.
  Brug tal (0-9), store og små bogstaver (A-Z, a-z) og specialtegn. Prøv at oprette en adgangskode med mellemrum, hvis systemet tillader det. Det kunne f.eks. være en passage fra din ynglingsbog eller sang iblandet tal og specieltegn. Det kunne også være initialerne fra en sætning, så det virker som volapyk, men det bliver lettere for dig at huske. Også hér skal du tilføej tal og specialtegn ind mellem bogstaverne.
 • Undgå personlige oplysninger eller almindelige udtryk.
  Se for eksempel denne lisete over de 25 mest brugte adgangskoder i 2015, lavet af SplashData. Ser du dit eget kodeord på listen, er det en god ide at lave et nyt og mere sikkert.

Eksempler på gode kodeord

Det er vigtigt, at du IKKE bruger disse eksempler.

Et godt kodeord kan være at sætte to ord sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre for eksempel bord!hund70, sav10menneske#.

Et andet godt kodeord er at konstruere en sekvens af umiddelbart tilfældige bogstaver inkluderet tal og specialtegn. Det kunne for eksempel være en passage fra din ynglingsbog eller sang iblandet tal og specieltegn. Et eksempel kunne være J!sT4p som kunne betyder 'Jeg ! skriver til 4 personer'.

Hvis systemet tillader det, kan du også lave et kodeord med mellemrum, og er det ikke muligt, kan du erstatte mellemrummet med '_'. Eksempelvis Dette er 2 hunde & en kat som kan erstattes med Dette_er_2_hunde_&_en_kat

Undgå

Brug aldrig dit barns, kærestes eller hunds navn - eller dit eget for den sags skyld - eller andre ord/navne, der har direkte relation til dig.

Oplys aldrig dine kodeord til andre. Der er mange eksempler på, at hackere har sendt e-mails, som udgiver sig fra at komme fra eksempelvis din bank, og de beder dig bekræfte dit kodeord.
Sktat, banker eller andre finansielle institutioner vil aldrig bede om den slags information via e-mail.
Som udgangspunkt kan du altid regne med, at institutioner, hvor du oplyser følsomme informationer, altid vil bede dig om at logge ind i et selvbetjennigsmiljø, hvis du skal opdatere følsomme informationer.

Opdater dine programmer

Få tjekket din pc

 • Kør skanningerne
 • Opdater programmer
Værktøjer

Værktøjer og links

Tjek de forskellige værktøjer og produkter, du kan opdatere og sikre din pc med.

Trusler og værn

Hvilke ting skal du passe på - og hvordan beskytter du dig bedst mod de forskellige trusler. Se skemaet og find ud af, hvor du skal passe på. Klik på ordene i skemaet for at blive klogere på de enkelte begreber.

Gode råd

Læs sikkerhedsrådene og bliv klogere på hvad, du kan gøre for at holde dig og din pc sikker.

Sikkerhed på Macs

Ejer du en Apple-computer, kan du finde råd og vejledning om opdatering på Apples sikkerhedssider.

logoer TDC Group, Microsoft, DK-CERT