Ondsindede programmer (malware) via mail

Malware mail

Malware er en fælles betegnelse for skadelige programmer, som spredes via internettet eller andre medier for eksempel vira, orme, trojanske heste, rootkits, spyware og alle andre former for skadelig kode.

Mail kan bruges til at sprede disse programmer, uden du opdager det.
I nogle tilfælde spredes de ved, at en hacker har sendt store mængder af mails ud og får dem til at se legitime ud. I andre tilfælde sker det for eksempel via din mails adressekartotek, således at den skadelige kode automatisk sendes fra mailboks til mailboks, uden din viden, men med dig som afsender.

I disse mails er der enten vedlagt en fil eller et link. Hvis du klikker på den vedlagte fil, risikerer du, at der bliver installeret et program på din computer, som indeholder skadelige funktioner, for eksempel at din computer nu kan kontrolleres af hackeren. Hvis du klikker på et link i en sådan mail åbnes en side, der typisk indeholder skadelig kode (Læs mere i artiklen Inficerede hjemmesider).

Forholdsregler

Du skal aldrig åbne en vedhæftet fil eller klikke på et link i en besked, som kommer uopfordret.
Hvis du ikke forventer at få en mail eller ikke kender afsenderen, så lad være med at klikke på linket eller åbne filen. Slet i stedet mailen med det samme.
Sørg for, at alle dine programmer på din pc er opdateret. Er du i tvivl, om din pc er opdateret, kan du scanne den for manglende opdateringer.
Se links under Værktøjer og links.

Med en opdateret sikkerhedspakke på din computer, vil du regelmæssigt kunne tjekke, om der er malware på din computers harddisk.

Opdater dine programmer

Få tjekket din pc

  • Kør skanningerne
  • Opdater programmer
Værktøjer

Værktøjer og links

Tjek de forskellige værktøjer og produkter, du kan opdatere og sikre din pc med.

Trusler og værn

Hvilke ting skal du passe på - og hvordan beskytter du dig bedst mod de forskellige trusler. Se skemaet og find ud af, hvor du skal passe på. Klik på ordene i skemaet for at blive klogere på de enkelte begreber.

Gode råd

Læs sikkerhedsrådene og bliv klogere på hvad, du kan gøre for at holde dig og din pc sikker.

Sikkerhed på Macs

Ejer du en Apple-computer, kan du finde råd og vejledning om opdatering på Apples sikkerhedssider.

logoer TDC Group, Microsoft, DK-CERT